Om oss

Vår historia

Hur det började

Köksträdgården grundades 2017 i Flyinge av oss, Rachid och Selma. Rachid var sjukskriven efter att ha testat på läraryrket och Selma var mammaledig med vårt andra barn. Initialt odlades främst skott av allehanda slag men till sist bestämde vi oss för att satsa, så vi lånade grannens mark, köpte en växthustunnel och satte igång. Tidigare odlade vi för eget bruk, på odlingslotter i Malmö och senare i vår egen trädgård, dels för att vi älskar mat och dels för att vi tror på en närmare relation till vår mat och ett nära samarbete med naturen. Att vara självförsörjande var också en bidragande faktor till vårt val av livsstil och det ligger mycket ideologi och efterforskningar i allt vi gör med Köksträdgården. Ganska snabbt fick vi restaurangkunder som uppmuntrade oss att fortsätta och efter ett år i Flyinge flyttade vi till Torna Hällestad där ännu en generös granne upplät en del av sin mark åt vår odling som nu växt till 4000 kvm och utökats till ett andelsjordbruk.

Rachid

Växte upp på Solkusten i Spanien där tomaterna var saftiga och odlingssäsongen oändlig. 2008 åkte han till Sverige för att lära sig om ekologiskt jordbruk på Mossagården i Veberöd, där träffade han Selma och nu är han svensk medborgare. Rachid är en passionerad odlare med fötterna bara på jorden och huvudet bland molnen eller nedsänkt i en filosofipodcast. När han inte odlar, tänker han på, läser om eller planerar odling. Han älskar att spara frön och experimentera och upptäcka nya sorter. Rachid är Köksträdgårdens själ och hjärta.

Selma

En mindre praktisk och mer intuitiv odlare som gör först och lär sig sen. Hon skriver nyhetsbrev, sortimentlista, recept, sköter marknadsföringen och står för allmänna geniala affärsråd. Hon är utbildad humanekolog och författare och har oftast en ljudbok i öronen när hon jobbar. På odlingen ansvarar hon för örtträdgården och blomsterodlingen. Hon förhöjer odlingen med stil och klass och lagar ofta gourmetluncher med dagens skörd.

Soleiman och Miranda 

Våra små kompanjoner som hjälper till med allt från sådd och plantering till guidade turer på odlingen och utlämning av grönsaker. Små intensiva charmtroll som livar upp odlingen.

Vår filosofi

Relationen till vår mat

Vi tycker att vår relation till mat är viktig då maten är en direkt länk mellan våra kroppar och naturen. Vi vill reparera de skador som åsamkats oss som art genom att läka naturen med hållbara och respektfulla sätt att framställa mat på. Sätt som inte bara gynnar oss i form av nyttigare mat med minimal påfrestning på naturen utan som även tillför biologisk mångfald och bidrar till en frisk och näringsrik jord samt en miljö man vill vistas i. Därför gör vi det mesta för hand, levererar så lokalt som möjligt samt involverar lokalsamhället genom andelsjordbruk.

Vi odlar intensivt enligt ekologiska principer, vilket innebär att vi odlar flera olika grödor på en liten yta. Vi odlar över hundra olika sorters grönsaker, blommor och örter som alla tar och ger olika näringsämnen från jorden och tilltalar olika sorters insekter vilket leder till en ökad biologisk mångfald. Vi använder oss av kompost, gödsel och gröngödsling när vi berikar jorden med nödvändiga näringsämnen och använder inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Vi vill jobba med naturen istället för att utnyttja och utarma den, vi har bara en jord och den måste vi ta hand om då den är en förlängning av oss själva.